Werkwijze

Zorg op maat met behulp van therapie met paarden in Emmen. Kinderen, jongeren en ouders met specifieke hulpvragen of die een steuntje in de rug nodig hebben voor korte of langere tijd zijn welkom bij Zorgstal YudaBo. We bieden ambulante hulpverlening. Dat betekent zorg op afspraak voor een bepaalde tijd, zonder overnachting.

  1. Na telefonische of schriftelijke aanmelding neemt Zorgstal YudaBo binnen 24 uur (werkdagen) contact op voor een (gratis) kennismakingsgesprek. Dit kunnen we binnen 5 werkdagen plannen.
  2. Door middel van intake analyseren en beoordelen we de hulpvraag en bepalen we welke zorg en welke intensiteit passend is bij de hulpvraag.
  3. Zorgstal YudaBo stelt een zorgplan vast waarin het advies voor behandeling wordt geformuleerd.

Bij Zorgstal YudaBo therapie met paarden in Emmen hebben we geen wachtlijst!

Missie

Iedereen is uniek en iedereen mag zijn wie hij is. Soms is het zoeken ‘wie je bent’, bijvoorbeeld in de puberteit, na het krijgen van een diagnose, na een burnout. Er zijn altijd mogelijkheden om te herstellen.

Visie 

Zorg ontvangen mag plezierig zijn. Zorg verlenen moet niet meer en zwaarder zijn dan nodig. We gaan altijd uit van de mogelijkheden en versterken deze (‘empowerment’).

Hoe werkt therapie met paarden van Zorgstal YudaBo?

Aan therapie met paarden in Emmen beleef je plezier. Je bent buiten in een natuurlijke omgeving bezig waarin je waarschijnlijk al sneller op je gemak bent dan wanneer je binnen in een kantoor met de hulpverlener zit. Dat is al een heel belangrijk voordeel waarom deze vorm van zorg verlenen ons inziens effectief is.

Omgang met het paard en de verzorging hiervan kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen/ jongeren. Paarden hebben het vermogen om menselijk gedrag te spiegelen, dat wil zeggen: ze geven direct een reactie op allerlei prikkels die ze ontvangen. Dit stimuleert de deelnemer om actie te ondernemen en te blijven onderhouden. Het paard reageert immers altijd. Op deze manier ontstaat er communicatie tussen de deelnemer en het paard. Dit geeft ons inzichten in ons eigen voelen, denken en handelen. En hier leren we van. De deelnemers  krijgen gedurende de bijeenkomsten een band met het paard en de behandelaar. Zo worden ze onbewust gestimuleerd om elkaar of zichzelf te accepteren, te helpen en te vertrouwen. Dit helpt hen om hun sociale en communicatieve vaardigheden op een laagdrempelige manier te ontwikkelen.

Tijdens de sessies met het paard wordt gewerkt via een vaste structuur. Het paard wordt gepoetst, daarna klaargemaakt voor de sessie. Tijdens het poetsen wordt op een ontspannen manier het eerste contact met het paard gelegd. Er wordt voornamelijk vanaf de grond met het paard gewerkt (‘grondwerk’). Er worden bij ons geen reguliere paardrijlessen gegeven. Wanneer het in het therapieproces past, komen cliënten wel op het paard, maar niet om te leren rijden.
De rol van het paard is die van spiegel: Het reflecteert wat het ervaart bij de ander en reageert daarop. Belangrijk is dat het paard geen waardeoordeel heeft en reageert op de juiste aanwijzingen. Zorgstal YudaBo wordt geïnspireerd door principes van EAGALA en Natural Horsemanship in combinatie met de verschillende vaardigheidstrainingen (sociale vaardigheidstraining, weerbaarheidstraining en concentratietraining).

Zorgstal therapie met paarden voor jongeren