24 mei 2016

Werkwijze

Zorg op maat met behulp van therapie met paarden. Kinderen, jongeren en ouders met specifieke hulpvragen of die een steuntje in de rug nodig hebben voor korte of langere tijd zijn welkom bij YudaBo. YudaBo biedt ambulante hulpverlening. Dat betekent zorg op afspraak voor een bepaalde tijd, zonder overnachting.

Na telefonische of schriftelijke aanmelding neemt Zorgstal YudaBo binnen 24 uur (werkdagen) contact op voor een (gratis) kennismakingsgesprek. Dit plannen we binnen 5 werkdagen. We gaan dan samen na, waar, hoe en hoevaak YudaBo zou kunnen helpen met de hulpvraag. Ervan uitgaande dat er wel de spreekwoordelijke ‘klik’ moet zijn (de essentiële basis voor verlenen van effectieve zorg), wordt dan een zorgtraject uitgezet. Dit zorgtraject is geheel afgestemd op de zorg- of hulpvraag. Mocht deze zorg- of hulpvraag te complex blijken dan zal YudaBo altijd zorgvuldige begeleiding bieden bij het doorverwijzen en overdragen naar de juiste hulpverleningsinstantie.

Bij Zorgstal YudaBo hebben we geen wachtlijst!

img_3049

Missie

Iedereen is uniek en iedereen mag zijn wie hij is. Soms is het zoeken ‘wie je bent’, bijvoorbeeld in de puberteit, na het krijgen van een diagnose, na een burnout. Er zijn altijd mogelijkheden om te herstellen.

Visie YudaBo

Zorg ontvangen mag plezierig zijn. Zorg verlenen moet niet meer en zwaarder zijn dan nodig. We gaan altijd uit van de mogelijkheden en versterken deze (‘empowerment’).

Hoe werkt therapie met paarden van YudaBo?

Aan therapie met paarden beleef je plezier. Je bent buiten in een natuurlijke omgeving bezig waarin je waarschijnlijk al sneller op je gemak bent dan wanneer je binnen in een kantoor met de hulpverlener zit. Dat is al een heel belangrijk voordeel waarom deze vorm van zorgverlenen ons inziens effectief is.

Omgang met het paard en de verzorging hiervan kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen/ jongeren. Paarden hebben het vermogen om menselijk gedrag te spiegelen, dat wil zeggen: ze geven direct een reactie op allerlei prikkels die ze ontvangen. Dit stimuleert de deelnemer om actie te ondernemen en te blijven onderhouden. Het paard reageert immers altijd. Op deze manier ontstaat er communicatie tussen de deelnemer en het paard. Dit geeft ons inzichten in ons eigen voelen, denken en handelen. En hier leren we van. De deelnemers  krijgen gedurende de bijeenkomsten een band met het paard, de behandelaar en eventueel groepsgenootjes. Zo worden ze onbewust gestimuleerd om elkaar of zichzelf te accepteren, te helpen en te vertrouwen. Dit helpt hen om hun sociale en communicatieve vaardigheden op een laagdrempelige manier te ontwikkelen.

Tijdens de sessies met het paard wordt gewerkt via een vaste structuur. Het paard wordt gepoetst, daarna klaargemaakt voor de sessie. Tijdens het poetsen wordt op een ontspannen manier het eerste contact met het paard gelegd. Er wordt voornamelijk vanaf de grond met het paard gewerkt (‘grondwerk’). Er worden bij ons geen reguliere paardrijlessen gegeven. Wanneer het in het therapieproces past, komen cliënten wel op het paard, maar niet om te leren rijden.
De rol van het paard is die van spiegel: Het reflecteert wat het ervaart bij de ander en reageert daarop. Belangrijk is dat het paard geen waardeoordeel heeft en reageert op de juiste aanwijzingen. Zorgstal YudaBo werkt veelal via de principes van Natural Horsemanship in combinatie met de verschillende vaardigheidstrainingen (sociale vaardigheidstraining, weerbaarheidstraining en concentratietraining).