24 augustus 2016

Over ons

Op Zorgstal YudaBo geven we individuele ambulante hulpverlening met behulp van paarden en trainingen. We werken op basis van Equine Assisted Activities (EAA), het aanbieden van diverse activiteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van de diverse kwaliteiten van het paard in de ontwikkeling van een cliënt. Vanuit deze werkwijze komen een aantal thema’s aan bod. Er wordt vooral aandacht besteed aan het vergroten van het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, ontdekken van eigen kracht en het relativeren van angsten. Andere belangrijke aspecten zijn het ruimte leren innemen voor jezelf, het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (zowel lichaamstaal als verbale communicatie), leren aangaan en onderhouden van sociale contacten en bewust worden van de teugels/ touwtjes in handen durven en mogen nemen.

Unieke therapie met paarden

Door therapie met paarden maken we op een makkelijke en prettige manier contact met elkaar. Contact met het paard geeft plezier en stelt je in staat om vanuit een positieve mindset te handelen en te reageren. Paarden hebben het vermogen om menselijk gedrag te spiegelen, dat wil zeggen: ze geven direct een reactie op allerlei prikkels die ze krijgen. Zo leer je reflecteren wat zal leiden tot positieve gedragsverandering. Het paard is onze co-therapeut en zal altijd een eerlijk antwoord paraat hebben. Pubers, jongeren, (jong) volwassenen die het lastig vinden om zich uit te drukken, keuzes te maken of tot bepaalde inzichten te komen hebben dus profijt van therapie met paarden. 

Team Zorgstal YudaBo

Graag stellen we aan je voor; het team Zorgstal YudaBo;

Linda van Norel is 39 jaar en orthopedagoge. Zij is jarenlang werkzaam geweest in de jeugdverslavingszorg. Op Curacao werkte ze op Rancho Harmonia waar ze therapie gaf aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme of een verstandelijke beperking met behulp van paarden. Nadat ze naar Nederland is terug verhuisd heeft ze haar eigen zorgstal opgezet. Linda houdt van het buitenleven en is graag bezig met haar paarden en honden. Zij is SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg) vooraangemeld en lid van de NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen).

Bo is een 9 jarige Connemara pony. Ze is geboren in Ierland waar haar ras vandaan komt. Bo is naar Nederland gebracht en heeft hier een paar veulentjes gekregen en heerlijk op het land gelopen. Op Zorgstal YudaBo was ze de eerste pony. Bo is erg lief, ze houdt ervan om bij de mensen in de buurt te zijn. Bo is een nieuwsgierige pony en heel gevoelig. Soms moet ze even de kat uit de boom kijken. Ze vindt het heel leuk om samen aan het werk te gaan. Dit past ook bij haar ras. Connemara pony’s zijn echte gezelligheidsdieren die erg sterk zijn. Knuffelen en gepoetst worden vindt ze heerlijk. Haar uiterlijk is bijzonder; de zwarte manen en de lichte huidskleur gecombineerd. Dit noemen we ‘valk’.

Nelson is 1,5 jaar oud en de zoon van Bo. Nelson heeft een talent om te racen in de bak of spelen met de bal, waarbij hij steeds weer nieuwe ‘bokkesprongen’ demonstreert. Hij wordt de komende jaren getraind en opgeleid als therapiepaard. Nelson is dus nog jong, maar hij leert heel snel en hij houdt ervan om aandacht te krijgen.

Bobby is altijd buiten bij Linda en je zal hem dus op Zorgstal YudaBo zeker tegenkomen! Hij is 5 jaar en is geboren op Curacao waar we hem gevonden hebben toen hij nog maar een paar weken oud was. Bobby is enorm gevoelig en let altijd goed op of iedereen wel bij elkaar blijft. Bobby is een allemansvriend en is lief voor mensen en dieren. 

Sien is onze stalkat. Zij is bijna 10 jaar en vermaakt zich heerlijk door steeds weer nieuwe slaapplekjes te vinden in en om de stal. Sien houdt van een fijne kroelbeurt op zijn tijd. Als ze honger heeft (dit is eigenlijk altijd het geval) laat ze van zich horen!