Over ons

Op Zorgstal YudaBo geven we individuele ambulante hulpverlening met behulp van paarden en trainingen. We werken op basis van Equine Assisted Activities (EAA), het aanbieden van diverse activiteiten, waarbij gebruik gemaakt wordt van de diverse kwaliteiten van het paard in de ontwikkeling van een cliënt. Vanuit deze werkwijze komen een aantal thema’s aan bod. Er wordt vooral aandacht besteed aan het vergroten van het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, ontdekken van eigen kracht en het relativeren van angsten. Andere belangrijke aspecten zijn het ruimte leren innemen voor jezelf, het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (zowel lichaamstaal als verbale communicatie), leren aangaan en onderhouden van sociale contacten en bewust worden van de teugels/ touwtjes in handen durven en mogen nemen.

Unieke therapie met paarden

Door therapie met paarden maken we op een makkelijke en prettige manier contact met elkaar. Contact met het paard geeft plezier en stelt je in staat om vanuit een positieve mindset te handelen en te reageren. Paarden hebben het vermogen om menselijk gedrag te spiegelen, dat wil zeggen: ze geven direct een reactie op allerlei prikkels die ze krijgen. Zo leer je reflecteren wat zal leiden tot positieve gedragsverandering. Het paard is onze co-therapeut en zal altijd een eerlijk antwoord paraat hebben. Pubers, jongeren, (jong) volwassenen die het lastig vinden om zich uit te drukken, keuzes te maken of tot bepaalde inzichten te komen hebben dus profijt van therapie met paarden. 

Team Zorgstal YudaBo

Graag stellen we aan je voor; het team Zorgstal YudaBo;

Ik ben Linda van Norel en ik ben 43 jaar. Nadat ik de PABO afgerond had, ben ik orthopedagogiek gaan studeren omdat ik geïnteresseerd was geraakt in de invloed van het gezinssysteem op de ontwikkeling van kinderen. Deze studie heb ik in 2004 afgerond. Daarna ben ik jarenlang werkzaam geweest in de jeugdverslavingszorg. Eerst veelal op het gebied van preventie met aandachtsgebied Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV) en Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP). Later was ik behandelaar jeugd. Na een verhuizing naar Curaçao had ik het geluk dat ik op Rancho Harmonia terecht kwam, waar ik therapie gaf aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme of een verstandelijke beperking met behulp van paarden. Nadat ik naar Nederland ben terug verhuisd heb ik mijn eigen zorgstal opgezet. Ik houd erg van het buitenleven en ik ben graag bezig met mijn paarden en honden. Ik ben SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg) geregistreerd en lid van de NVO (Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen).

Bo is een 13- jarige Connemara pony. Ze is geboren in Ierland waar haar ras vandaan komt. Bo is naar Nederland gebracht en heeft hier een paar veulentjes gekregen en heerlijk op het land gelopen. Bo is erg lief, ze houdt ervan om bij de mensen in de buurt te zijn. Bo is een nieuwsgierige pony en heel gevoelig. Soms moet ze even de kat uit de boom kijken. Ze vindt het heel leuk om samen aan het werk te gaan. Dit past ook bij haar ras. Connemara pony’s zijn echte gezelligheidsdieren die erg sterk zijn. Knuffelen en gepoetst worden vindt ze heerlijk. Haar uiterlijk is bijzonder; de zwarte manen en de lichte huidskleur gecombineerd. Dit noemen we ‘valk’.

Nelson is 5  jaar oud en de zoon van Bo. Nelson heeft een talent om te racen in de bak of te spelen met de bal, waarbij hij steeds weer nieuwe ‘bokkesprongen’ demonstreert. Hij wordt de komende jaren getraind en opgeleid als therapiepaard. Nelson is dus nog jong, maar hij leert heel snel en hij houdt ervan om aandacht te krijgen.

Bobby is altijd buiten bij mij en je zal hem dus op Zorgstal YudaBo zeker tegenkomen! Mijn allerbeste vriend  is 9 jaar en hij is geboren op Curaçao waar we hem gevonden hebben toen hij nog maar een paar weken oud was. Bobby is enorm gevoelig en let altijd goed op of iedereen wel bij elkaar blijft. Bobby is een allemansvriend en is lief voor mensen en dieren. 

Sien is onze stalkat. Zij is 13 jaar en vermaakt zich heerlijk door steeds weer nieuwe slaapplekjes te vinden in en om de stal. Sien houdt van een fijne kroelbeurt op zijn tijd. Ze vindt het ook erg gezellig om tijdens een gesprek op kantoor midden op tafel te gaan liggen. Soms zie je haar even niet, maar als ze honger heeft laat ze van zich horen3