Yuda Bo betekent in het Papiaments ‘help jou’. Tijdens de periode dat ik op Curacao woonde en het geluk had om op Rancho Harmonia te mogen werken met paarden en kinderen en jongeren met autisme, besloot ik om ook zorg te gaan verlenen door middel van therapie met paarden wanneer ik terug zou zijn in Nederland. Op Zorgstal YudaBo geef ik therapie met paarden regio Emmen.

img_2964

Hoe werkt therapie met paarden?

Je hebt een hulpvraag en wilt hier aan werken. Dit doen we niet op een kantoor, maar buiten en met behulp van een paard. Aan ambulante hulpverlening met paarden beleef je plezier. Je bent buiten in een natuurlijke omgeving bezig waarin je al sneller op je gemak bent dan wanneer je binnen in een kantoortje met de hulpverlener zit. Dat is al een heel belangrijk voordeel waarom deze vorm van zorgverlenen ons insziens effectief is.

Paarden zijn kuddedieren. Binnen een kudde is er altijd een leider, maar alle dieren zorgen goed voor elkaar (bijvoorbeeld bescherming van een veulentje of van een ziek of zwak paard). Paarden zijn, net als ook honden, heel gevoelige dieren. Zonder te praten weten ze van elkaar of er iets aan de hand is, of er een paard stress of angst heeft. Ze zullen hier op reageren door bijvoorbeeld bij ze te gaan staan (troost bieden). Dit doen paarden (en ook honden) ook bij mensen.

Missie en visie Zorgstal YudaBo

Zorg ontvangen mag plezierig zijn en het werkt alleen met de juiste ‘klik’ tussen behandelaar en zorgvrager. Zorg verlenen moet niet meer en zwaarder zijn dan nodig is. We gaan altijd uit van de mogelijkheden en versterken deze (‘empowerment’). Wat je aandacht geeft groeit!

Kort maar krachtig gezegd; “niet praten maar poetsen”.