Volwassen worden klinkt simpel, maar dat is het vaak niet. Misschien heb je vaker ruzie met je ouder(s) dan je wilt. Misschien blow je vaker dan je van plan was. Misschien heb je thuis een ouder die psychiatrische- of verslavingsproblemen heeft. Misschien heb je vaker minder zin om dingen te gaan doen. Misschien weet je niet goed wat je met jezelf aan moet.
Stuur een mailtje naar [email protected]. Ook als je niet precies weet wat je hulpvraag is. We maken een afspraak voor (gratis) kennismaking en, als je het ziet zitten, verdere afspraken. Over vergoeding hoef je je ook geen zorgen te maken en als je ouder bent dan 18 dan kun je je ook inschrijven zonder toestemming van je ouders.
Zorgstal YudaBo biedt therapie en ondersteuning aan jongeren met behulp van een paard. Het is helemaal niet nodig dat je ervaring hebt met paarden! Leren paardrijden is ook niet het doel van YudaBo. Sterker nog, vaak gaan we niet eens op het paard! Afhankelijk van je hulpvraag gaan we voor je uitstippelen wat je wilt leren en hoe je dat gaat bereiken. Het paard zal ons daarbij helpen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar daarom moet je het gewoon komen ervaren. Een hulpverlener gaat met jou praten over wat je dwars zit. Een paard kan natuurlijk niet praten, maar zal door zijn gedrag op zo’n manier reageren dat jij daar van leert.
Hoe werkt jongeren coaching met paarden?
Een voorbeeld; als jij nogal afwachtend en misschien een beetje verlegen bent zullen andere kinderen / jongeren sneller voor jou een beslissing maken. Zoals met ‘wat zullen we vanmiddag gaan doen?’ en jij zegt ‘weet ik niet’ of ‘maakt mij niet uit’. Jij wacht dan eigenlijk af totdat iemand anders zegt ‘kom, we gaan naar het park’. Jij weet eigenlijk dat jullie dan daar gaan roken, terwijl je dit misschien niet wilt, maar dit ook niet aangeeft. Conclusie; jij gaat dus met de anderen mee naar het park. Je hebt niet zelf een keuze gemaakt en de anderen beslissen dan voor jou. Het is dan moeilijk om hardop te zeggen als je iets niet wilt, of als je niet mee wilt gaan. Dat heet ‘groepsdruk’. Je houdt er rekening mee dat anderen het niet leuk zullen vinden als je zegt dat je niet mee gaat. Of, misschien denk je dat ze niet enthousiast zullen zijn over jouw idee om iets anders te gaan. Je bent gevoelig voor de mening van anderen en laat je daarom eigenlijk leiden door anderen.
Bij een paard heb je geen last van groepsdruk. Het paard praat niet, maar zal dus door zijn gedrag laten merken wat hij ergens van vindt. Stel, jij loopt naar een paard en je wilt hem meenemen. Bij het paard aangekomen, pak je zijn halster / touw vast maar weet je toch niet zo goed of je hem durft mee te nemen (je neemt dus geen beslissing om het wel te doen). Je bent dus even aan het twijfelen. Dan herinner je je dat je het paard zou meenemen, dus je wilt gaan lopen met het paard. Het kan zijn dat het paard dan stil blijft staan en niet met je mee gaat. Het paard heeft gemerkt dat je twijfelde en twijfelt nu zelf ook of het met je mee zal gaan of niet. Als jij nu een duidelijke keuze maakt en dus heel stellig voor je keuze uitkomt ‘ik neem nu het paard mee’, dan zal het paard met je mee gaan. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeldje van jongeren coaching met paarden, maar het is een heel prettige manier om bijvoorbeeld beter te leren je eigen keuzes en beslissingen te maken. Je zal zien dat het werkt!